Ohlédnutí za výletem do Anglie

45 žáků 6.- 9. tříd se spolu s pedagogickým doprovodem a průvodkyní vydalo 13. března na týdenní studijně-poznávací zájezd do Anglie.
Do Calais (francouzský přístav) jsme přijeli v brzkých ranních hodinách 14. března. Po 1,5 hod plavby trajektem přes kanál La Manche jsme přistáli v Doveru (anglický přístav).
Celý první den na anglické pevnině jsme poznávali Londýn. Nejprve jsme se lanovkou převezli na druhý břeh Temže. V centru jsme prošli kolem bývalého královského sídla, vězení a popraviště (Tower), viděli jsme Tate Gallery, Katedrálu sv. Pavla, Buckinghamský palác, Big Ben a Westminsterský palác, Leicester Square, Piccadilly Circus a Downing Street. Prošli jsme se přes Tower Bridge, London Bridge a Millenium Bridge a projeli jsme se typickým londýnským autobusem – červeným doubledeckerem. Cestu zpět jsme zvolili po vodě – loď nás vzala po Temži zpět na výchozí bod a cestou jsme viděli další z londýnských turistických lákadel: London Eye, the Globe, londýnskou budovu radnice, the Shard a mnoho dalších. V pozdních odpoledních hodinách jsme si prohlédli symbolickou značku nultého poledníku v královské observatoři v Greenwichi.
Večer jsme unavení dorazili do Brightonu, kde na nás už dychtivě čekaly anglické rodiny, které si nás “rozebraly”. Ubytování v anglických rodinách bylo po dvojicích či trojicích. Všude nás čekala výborná večeře a také zasloužený spánek.
Ráno nás rodiny zase přivezly k autobusu a ten nás odvezl do brightonské školy. Byli jsme rozděleni do 3 skupin podle znalosti angličtiny a výuku vedli rodilí mluvčí. Výuka neprobíhala pouze ve třídách – od anglických učitelů jsme dostali za úkol vyjít do ulic a ptát se kolemjdoucích na konkrétní otázky (např. jestli souhlasí se setrváním Velké Británie v Evropské unii). Jejich odpovědi a výsledky dalšího zjišťování jsme pak ve třídách diskutovali. Vyučování trvalo od 8:30 – 13:00 hod. Pak následoval odpolední výlet. A večer zase ubytování v anglických rodinách.
V následujících 3 dnech se tento režim opakoval. Při odpoledních výletech jsme viděli starobylé město Hastings a v něm pašerácké jeskyně, centrum Brightonu (Royal Pavilion, Brighton Pier, The Lanes) a Beachy Head + Seven Sisters (křídové útesy ve výšce 120 m nad mořem). Ochutnali jsme typická anglická jídla, včetně toho nejklasičtějšího: fish and chips. Poslední den školy jsme obdrželi certifikáty o absolvování jazykového kurzu.
Poslední den jsme už do školy nešli, čekal na nás opět Londýn . Tentokrát netradičně návštěva filmových studií, kde se před lety natáčely díly kultovního Harryho Pottera. Jako první nás přivítal hodovní sál, který byl opravdu nečekaně impozantní, dále spousta autentických hýbající se rekvizit, někteří z nás si vyzkoušeli čarovat kouzelnou hůlkou, natočit svůj vlastní let na Nimbusu 2000 a udělat spoustu „selfíček“ v nejrůznějších zákoutích Bradavic. Nechyběla ani nezbytná návštěva obchodu se suvenýry a na závěr máslový ležák v Prasinkách. Návštěva trvala 3 hodiny, přesto by se ve studiích dalo strávit daleko více času, ale my už spěchali na autobus, který nás ve večerních hodinách zavezl do Doveru na trajekt a pak zpět domů.
Výlet do Anglie jsme si všichni bez výjimky bezvadně užili a už teď se těšíme na další.
Fotografie naleznete zde.