EKOlogický POBYT 8. a 9. ročník

Ekofarma, ekodeníček, ekopolis, ekokonference, ekokvíz – to je jen malá nabídka pojmů, které pochopili žáci osmého ročníku (ekoelévové) při svém ekopobytu ve dnech 11. až 14. září.
My zkušení ekoasistenti (žáci 9. ročníku) jsme jim připravovali spolu s našimi učiteli zajímavý program. Ubytovaní jsme byli na základně Smršťov, název sám napovídá,kolik toho příroda dokáže. Pochopili jsme, že jí musíme naslouchat, sžít se s ní, přizpůsobit se jí a eko/logicky ji chránit.
Sotva jsme v úterý zamávali na rozloučenou našim rodičům, už jsme seděli na kameni a pojídali jejich řízky s chlebem. Blanické vrcholy jsme zdolali s úsměvem a propoceným tričkem. Ale v noci nám příroda ukázala svou sílu v podobě hrozivé bouřky a další dny zkoušela naši odolnost vůči nemocem z prochladnutí a promočení. Za naši trpělivost nás v závěru prohřála svými paprsky.
Osmáci pracovali v ekotýmech, které mezi sebou soutěžily. Vítězi se stali vlastně všichni, protože dokázali ekomyslet, spolupracovat a vědí:
– že Smršťov se nachází v chráněné krajinné oblasti Blaník ležící ve Středočeském kraji na jih od Vlašimi
– že je nejmenší CHKO v naší republice a je tam zachován původní ráz harmonické, biologicky vyvážené středočeské krajiny, jen velmi málo narušené lidskou činností.

Ekoasistenti z 9. ročníku

Fotografie naleznete zde.